راههای مختلفی برای اخذ اقامت و مهاجرت به آلمان وجود دارد که مهاجرت تحصیلی به آلمان یکی از بهترین گزینهها است. همچنین آلمان از معدود کشورهایی است که در زمینه صدور ویزای تحصیلی سخت گیری نمیکند و جزو 5 کشوری محسوب میشود که تحصیل در آن رایگان خواهد بود!
با ما همراه باشید زیرا در مورد نحوه اخذ اقامت آلمان از طریق تحصیل، روشهای مهاجرت تحصیلی به آلمان، هزینههای زندگی در این کشور صحبت خواهیم کرد.
پیش نیازهای مهاجرت تحصیلی به آلمان
اگر شما یک خارجی هستید و پذیرش کامل برای تحصیل در یک دانشگاه آلمانی، موسسه معتبر، دانشگاه علمی کاربردی، کالج هنر و موسیقی یا دانشگاه معتبر دیگری را دریافت کردهاید، میتوانید برای مقاصد تحصیلی برای ویزای آلمان اقدام کنید.
برای ویزای دانشجویی آلمان از سفارت یا کنسولگری آلمان یا سایر آژانسها در کشور خود درخواست دهید. خبر خوب این است که آلمان در ایران سفارت دارد که کار را بسیار آسان میکند.
یکی از مهمترین شرایط تحصیل در آلمان اثبات توانایی مالی است. اسنادی که ارائه میکنید باید نشان دهد که شما بودجه کافی برای پوشش هزینههای زندگی، مسکن و تحصیل دارید. شما میتوانید یکی از مدارک زیر را ارسال کنید:
- تعهد از یک مقیم: فردی که در آلمان زندگی میکند نشان میدهد که تا زمانی که شما اینجا هستید، هزینه اقامت و/یا سایر هزینههای زندگی شما را پرداخت میکند.
- نامهای از پدر و مادر در تعهدنامه باید قید شود که در طول اقامت از شما حمایت مالی میشود.
- گواهی اعطای بورسیه: باید میزان پوشش مالی ارائه شده توسط این بورس تحصیلی مشخص شود.
اهمیت مهاجرت تحصیلی به آلمان
یکی از مهمترین دلایل مهاجرت تحصیلی به آلمان، تحصیل رایگان و ارزان و معتبر بودن مدرک دانشگاهی نسبت به سایر کشورهای برتر دنیاست. دلایل دیگر اهمیت مهاجرت دانشجویی به آلمان عبارتند از:
- کیفیت بالای آموزش در دانشگاهها و هزینه پایین تحصیل و زندگی
- ارزانترین کشور اروپایی از نظر هزینههای زندگی و تحصیل
- امنیت اجتماعی و اقتصادی بالا در آلمان
- درخواست ویزای همراه بدون ارائه مدرک زبان برای همسر و فرزندان زیر 18 سال متقاضی
- بعد از فارغ التحصیلی میتوانید در آلمان بمانید
- امکان اخذ ویزای کار آلمان در مدت 18 ماه پس از فارغ التحصیلی
- امکان کار پاره وقت دانشجویی و اشتغال در طول تحصیل تا 25 ساعت در هفته
اخذ پذیرش تحصیلی در آلمان
مراحل تحصیل مهاجرت به آلمان به شرح زیر است:
متقاضیان باید ابتدا پذیرش تحصیلی در رشته تخصصی انتخابی و دانشگاه مورد نظر در آن کشور را اخذ کنند. متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان و پذیرش باید مدارک مورد نیاز را به دانشگاه مورد نظر ارسال کنند. مدارک لازم برای پذیرش در دوره شامل مدرک تحصیلی معتبر و تمکن مالی کافی برای پوشش هزینههای تحصیل و زندگی در آلمان است.
درخواست ویزای تحصیلی آلمان
متقاضیان اقامت تحصیلی در آلمان باید پس از پذیرش تحصیلی برای ویزای تحصیلی این کشور اقدام کنند. ذکر این نکته ضروری است که متقاضیان ویزای توریستی نمیتوانند در این کشور تحصیل کنند. در واقع متقاضیان نمیتوانند ویزای توریستی را به ویزای تحصیلی تبدیل کنند. متقاضیان برای دریافت ویزای تحصیلی باید به سفارت آلمان در ایران مراجعه کرده و نامه پذیرش از دانشگاههای آلمان، مدارک تحصیلی و مدرک تحصیلی زبان آلمانی را ارائه دهند.
مدارک لازم جهت اخذ ویزای آلمان
متقاضیان برای اخذ ویزای تحصیلی باید مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی به آلمان را به سفارت آلمان در ایران تحویل دهند. مدارک مهم برای اخذ ویزای تحصیلی آلمان عبارتند از:
- ارسال اطلاعیه پذیرش از رشته مورد نظر و دانشگاه منتخب در آلمان
- اثبات مهارتهای زبان آلمانی مورد نیاز در دانشگاههای آلمان
- صدور گواهی ثبت نام در دوره زبان آلمانی برای متقاضیانی که مدرکی دال بر مهارت زبان آلمانی ندارند
- ارائه مدرکی مبنی بر توانایی مالی کافی
- ارائه گواهی سلامت معتبر از متقاضی
- ارائه پاسپورت با اعتبار کافی
- ارائه بیمه درمانی معتبر به متقاضی
- ارائه مدرکی مبنی بر پرداخت هزینههای ویزای دانشجویی
- آدرس منزل در آلمان
- ارائه کار پژوهشی
- ارائه انگیزه نامه و پیشنهاد مطالعه
مهاجرت دانشجویی به آلمان
دانش آموزان ایرانی زیر 18 سال میتوانند با مدرک زبان آلمانی به صورت رایگان در مدارس دولتی این کشور زبان آلمانی را یاد بگیرند. اگر دانش آموزان بالای 12 سال سن داشته باشند، دریافت ویزای دانشجویی آسان تر است. دانش آموزان ایرانی نیز میتوانند در مدارس شبانه روزی آلمان تحصیل کنند. هزینههای این مدارس تا 30000 یورو در سال است.
مهاجرت تحصیلی به آلمان در مقطع لیسانس
متقاضیان مهاجرت تحصیلی آلمان در مقطع لیسانس باید Abitur را داشته باشند. طول دوره پایه آلمانی حدود 3 تا 4 سال است. یکی از موارد مهم در مورد رفتن به آلمان برای مقاطع لیسانس و لیسانس عدم وجود وقفه تحصیلی است. در واقع نباید بیش از 4 تا 5 سال از زمان اخذ دیپلم داوطلب گذشته باشد.
شرایط دیگر برای پذیرش در مقطع کارشناسی آلمان عبارتند از:
- با داشتن مدرک زبان آلمانی سطح B2، متقاضیانی که دارای مدرک زبان آلمانی سطح B1 هستند، البته میتوانند در دورههای آلمانی آلمان نیز شرکت کردع و با پذیرش و ورود به آلمان، مدرک زبان سطح B2 را دریافت کنند.
- متقاضیانی که قصد تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان این کشور را دارند، ملزم به داشتن نمره آیلتس 5.5 در زبان انگلیسی است.
- مدارکی مبنی بر تامین مالی دوره آموزشی و هزینههای زندگی در آلمان به مبلغ 750 یورو در ماه از طریق مدرک تامین مالی.
مهاجرت به آلمان برای مدرک کارشناسی ارشد
متقاضیانی که میخواهند در مقطع کارشناسی ارشد به آلمان مهاجرت کنند باید دارای مدرک لیسانس از دانشگاههای معتبر و مورد تایید آلمان باشند. دانشگاههای آلمان در پذیرش لیسانس از دانشگاههای سراسری ایران بهتر هستند و مدرک دانشگاههای پیام نور و دانشگاههای علمی کاربردی ایران کمتر توسط دانشگاههای آلمان به رسمیت شناخته میشوند. مدارک و شرایط لازم برای مقطع کارشناسی ارشد در آلمان عبارتند از:
- مدت زمان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان بسته به رشته تحصیلی حدود یک تا دو سال است.
- عدم وقفه و فاصله تحصیلی از اخذ مدرک لیسانس کمتر از 4 تا 5 سال.
- معادل لیسانس برای متقاضیانی که مدرک لیسانس خود را در دانشگاههای آلمان نگرفتهاند.
- داشتن مدرکی دال بر تسلط به زبان آلمانی از دانشگاه و رشته انتخابی
- اثبات توانایی مالی کافی
- داشتن انگیزه نامه و مدارک کاری
مهاجرت تحصیلی به آلمان برای تحصیل در مقطع دکتری
در مقایسه با دورههای لیسانس و فوق لیسانس، مهاجرت متقاضیان به آلمان برای تحصیل در مقطع دکتری دشوارتر است. مدت تحصیل در این مقطع حدود 4 سال است. از جمله موارد زیر برای پذیرش در مقطع دکتری آلمان مهم است:
- دانش و مهارت در زبان آلمانی و انگلیسی برای ارائه پایان نامه
- سوابق علمی و تحقیقاتی
- داشتن مدرک کارشناسی ارشد یا فوق لیسانس معتبر از دانشگاههای معتبر آلمان
- داشتن معدل بالا در مقطع کارشناسی ارشد
- توصیه نامه تحصیلی و انگیزه نامه داشته باشید
بورسیه های تحصیلی
متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان میتوانند از بورسیههای تحصیلی دانشگاههای این کشور بهره مند شوند. رزومه علمی قوی و سطح علمی بسیار بالا و همچنین نمرات عالی در مقاطع تحصیلی قبلی از جمله شرایط لازم برای اخذ Deutschlandstipendium است. برخی از Deutschlandstipendiums عبارتند از:
- بورسیه استعدادهای درخشان Trendhim که مبلغی حدود 2000 یورو در ماه است، به دانشجویان مقطع کارشناسی اعطا میشود.
- بورسیه تحصیلی بنیاد تحقیقات آلمان حدود 1250 یورو در ماه به دانشجویان کارشناسی ارشد تعلق میگیرد.
- بورس تحصیلی به علاوه حدود 1350 یورو در ماه به داوطلبان دکترا تعلق میگیرد.
تحصیل زبان در آلمان
زبان تحصیل در دانشگاههای دولتی آلمان، زبان آلمانی است. در واقع زبان آموزشی در حدود 95 درصد از دانشگاههای آلمان در دروس پایه و اصلی آلمانی خواهد بود. متقاضیان تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان آلمان باید مدرک زبان انگلیسی آیلتس مورد نیاز این دانشگاه را ارائه دهند.
متقاضیانی که مدرکی دال بر مهارت زبان آلمانی برای تحصیل در آلمان ندارند میتوانند همزمان با پذیرش تحصیل در دانشگاههای آلمان در دورههای آمادگی آلمانی شرکت کنند. متقاضیان میتوانند دورههای آمادگی آلمانی Testdaf را گذرانده و پس از کسب نمره لازم و مدرک زبان آلمانی B2، تحصیل در دانشگاههای این کشور را آغاز کنند.
آلمانی و انگلیسی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا تدریس میشوند. متقاضیانی که مدرک زبان آلمانی مورد نیاز در دانشگاههای آلمان را ندارند، در صورتی که پس از دریافت ویزا در دورههای آمادگی زبان آلمانی در دانشگاههای آلمان شرکت کنند، ویزای تحصیلی آلمان را دریافت خواهند کرد.
مهاجرت تحصیلی به آلمان و اخذ ویزای همراه
متقاضیان مهاجرت تحصیلی به آلمان میتوانند پس از مدت طولانیتری از تحصیل در آلمان برای مقاصد تحصیلی ویزای تحصیلی درخواست دهند. اخذ ویزای تحصیلی آلمان حدود 3 ماه تا یک سال طول میکشد. برای دریافت ویزای همراه برای همسر و فرزندان زیر 18 سال خود، متقاضی باید از تمکن مالی کافی برای تامین هزینه زندگی خود و خانوادهاش در آلمان برخوردار باشد.
- متقاضی باید محل اقامت مناسبی در آلمان برای همسر و فرزندان خود داشته باشد.
- گواهی ازدواج و مدرک زبان آلمانی A1 برای همسر متقاضی الزامی است.
سخن پایانی
مهاجرت تحصیلی به آلمان یکی از اهداف دانشجویان ایرانی است و قصد دارند با تحصیل در این کشور اقامت آلمان را دریافت کنند. آلمان یکی از کشورهایی است که دانشجویان به راحتی میتوانند بورسیه تحصیلی دریافت کنند زیرا آلمان در زمینه صدور ویزای تحصیلی سخت گیری زیادی ندارد!